luni, 24 octombrie 2011

John Dos Passos - U.S.A.



nu imprumut discuri,filme si carti.
veti spune ca vreau sa calatoresc cu barca,caci n-are nicio legatura cu ce vreau sa zic de fapt.
si totusi are.
acest roman,aparut in traducerea lui Radu Lupan intr-o prima editie in anul 1963,a fost tiparit in trei volume.
ei bine,mie imi lipseste volumul I.
nu trebuie sa mai spun si de ce exista situatia asta.
si uite-ma astazi cautand pe unde ma mai poarta pasii,un anticariat,un targ ponosit,o expozitie de vechituri sa-mi refac trio-ul ce inseamna unul din cele mai nefiresti romane citite de mine vreodata.
de fapt cu greu poate fi numit roman.
afirm asta pentru ca romancierul insereaza o constructie literara ce cuprinde decupaje din ziarele vremii,elemente autobiografice si fictiune,toate insa astfel sudate incat ofera cu prisosinta epitetul de capodopera.
a fost un deschizator de drumuri prin aceasta maniera de a trata cititorii,peste ani aveam sa citesc cu interes o scriere a unuia din elevii sai spirituali (Norman Mailer) intitulata "Cei goi si cei morti" care mi-a placut la fel de mult,si acest roman plecand tot de la o realitate ce este cunoscuta.
trilogia lui Dos Passos incepe undeva la inceputul secolului XX cuprinzand de fapt trei romane distincte ce mai apoi (in anul 1938),cu o prefata numita USA,au aparut compact ca fiind un roman in trei volume:
Paralela 42 - volumul I
919 - volumul II
Marile afaceri - volumul III
este,asa cum am mai afirmat,o insiruire de informatii extrase din mica publicitate a inceputului de secol XX carora li se ofera mai apoi o coloratura stufoasa ce duce spre naratiune.
dar ce-i firesc si nefiresc pe lumea asta?
caci nu de putine ori se intampla ca faptele ce alcatuiesc realitatea sa fie intrecute de cele imaginate de un scriitor.
iar cuvintele inserate chiar de autor pe ultima coperta a celui de-al doilea volum sunt suficiente pentru a-mi sprijini argumentatia:
".....Singura scuza a unui romancier,in afara de amuzamentul si viata prin delegatie pe care le procura cartile sale celor ce le citesc,e de a fi un fel de istoric de categoria a adoua a epocii in care traieste.
pe care o pierde scriind despre oameni imaginari o castiga prin capacitatea de a construi,mai curand decat un simplu istoric sau biograf,o realitate din propriile sale experiente..."




Niciun comentariu: