luni, 11 octombrie 2010

IZVORUL FECIOAREI - Jungfrukällan


imi este greu sa vorbesc despre un astfel de film.
am stat la coada aproape o zi intreaga ca sa prind un bilet la el,astazi il am la indemana.
vremurile au trecut si comoditatea a inlocuit sacrificiul.
si totusi ceva a ramas intact;sentimentul ca putine sunt peliculele in care violul,aceasta monstruoasa pornire a deceleratilor mintali,este redat in asa fel incat inocenta sa poata ramane nepatata.


cel putin eu am fost pus in situatia data privind mai intai "La Ciociara" lui De Sica si mai apoi "Jungfrukällan" ("Izvorul fecioarei" sau "The virgin spring" in versiunea internationala) realizat de Bergman in anul 1959.
este un film despre care se vorbeste mai putin,nu neaparat pentru ca ar avea o calitate inferioara altora semnate de regizor ci pentru ca este mai putin stiut de lumea spectatorului de film.in esenta,pelicula reda cu o mare finete o legenda veche scandinava care ofera lui Bergman prilejul de a imprima o viziune persoanala asupra epocii utilizand contraste ce deriva din conceptul de bine si de rau.
alb/negru-ul Bergmanian mi-a aratat in acest film o lumina stranie asimilata expresionismului care prinde de minune atat povestii cat si celor care exceleaza intr-o interpretare fara cusur.....


Niciun comentariu: