marți, 23 august 2011

USA - Muzeul Solomon R. Guggenheim


sa ajungi la New York sa te plimbi fara rost prin Central Park si sa nu intrebi de intersectia celebrului Fifth Avenue cu 89th Street acolo unde se afla Muzeul Solomon R. Guggenheim este o tragedie pentru iubitorul de frumos.
numit candva "Muzeul Picturii Non-Obiective" Guggenheim atrage un mare numar de vizitatori atat prin arhitectura sa nonconformista cat mai ales prin capodoperele ce isi gasesc locul in acest lacas de cultura universala.


opera a celebrului arhitect american Frank Lloyd Wright muzeul adaposteste in binecunoscuta-i spirala expozitii pasagere a tot ceea ce se afla in patrimoniul sau ori pasager se afla pentru o vreme in custodie..
daca esti norocos poti nimeri exact atunci cand multe din preferintele tale se afla agatate pe simeze,caci nu tot ce se gaseste in depozite se afla la vedere.


deschis inca din 1939 dar aflat in actuala stare,moderna,doar din 1959 muzeul a fost terminat la sase luni dupa trecerea in nefiinta a celui ce l-a proiectat.
starea pe care o simti atunci cand pasesti pe acea spirala miraculoasa luminata de imensa cupola ce se inalta deasupra capului tau la peste 40 de metri care duce spre firidele ce adapostesc comori de arta si frumos nu poate fi cuantificata nicicum,poate doar in semetia visului.....si m-am trezit din vis atunci cand am realizat ca timpul rezervat vizitei mele a trecut ca fulgerul si blajinul sofer de culoare ce m-a facut sa cunosc New York-ul astepta cuminte sa apar si sa ne continuam periplul inceput de la primele ore ale zilei......
Niciun comentariu: